Βαθμός Πτυχίου
Μετά την επιτυχή περάτωση των σπουδών, ο υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου του κάθε φοιτητή/φοιτήτριας υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού αλγορίθμου ο οποίος συνυπολογίζει το βαθμό (>5) της εξέτασης σε κάθε μάθημα και τη βαρύτητα του μαθήματος αυτού στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Η βαρύτητα του κάθε μαθήματος είναι άμεσα συνυφασμένη (αλλά όχι απαραίτητα ακριβώς αναλογικά) με τις διδακτικές μονάδες (βλέπε Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών στην ιστοσελίδα) και έχει αποτυπωθεί σε σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων διοίκησης του Τμήματος. Για παράδειγμα, ο συντελεστής βαρύτητας της Διπλωματικής Εργασίας στο βαθμό του πτυχίου είναι 24.5 και οι Διδακτικές Μονάδες της 49.
Σήμερα, στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ο υπολογισμός του βαθμού του πτυχίου γίνεται αυτόματα μέσω ειδικού προηγμένου λογισμικού και έτσι, εκτός της εκμηδένισης χρονικών καθυστερήσεων, δεν υπεισέρχεται καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας λάθους.
Ο βαθμός του πτυχίου αναγράφεται στο Πτυχίο του απονέμει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ειδικές δημόσιες τελετές στους αποφοίτους του.
Στο Πτυχίο, που είναι υπογεγραμμένο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο του Τμήματος, επίσης αναγράφεται και μία πιο γενική διαβάθμιση της επίδοσης στις σπουδές ως εξής:
«Καλώς»: Βαθμός πτυχίου από 5.0 έως 6.5 ( < 6.5 ).
«Λίαν Καλώς»: Βαθμός πτυχίου από 6.5 έως 8.5 ( < 8.5 ).
«Άριστα»: Βαθμός πτυχίου από 8.5 έως και 10.0 ( > 8.5 ).
Ο βαθμός του πτυχίου συχνά έχει επίπτωση στην ανεύρεση Μεταπτυχιακού. Για παράδειγμα, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, καθιερώνεται όλο και σε πιο πολλές χώρες και Πανεπιστήμια οι φοιτητές με βαθμό πτυχίου «Άριστα» να μπορούν να εγγραφούν αμέσως σε μεταπτυχιακές σπουδές για απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος ενώ όσοι έχουν χαμηλότερο βαθμό πτυχίου (δηλαδή «Καλώς» και «Λίαν Καλώς») να είναι υποχρεωμένοι πρώτα να περατώσουν επιτυχώς σπουδές επιπέδου Master και μετά να εγγραφούν ως υποψήφιοι διδάκτορες.
Η Γραμματεία του Τμήματος, εκτός των αντιγράφων Πτυχίων, παρέχει και αντίγραφα της αναλυτικής επίδοσης των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε όλα τα μαθήματα. Εκεί αναγράφονται όλοι οι βαθμοί που έχουν ληφθεί ακόμη και σε εξετάσεις που ο φοιτητής απέτυχε (δηλαδή αναγράφονται και όλοι οι βαθμοί που είναι μικρότεροι του 5). Αν κάποιος φοιτητής, λόγω της δυνατότητας που παρέχεται με τα μαθήματα επιλογής, έχει συνολικά περάσει επιτυχώς περισσότερα μαθήματα από τον ελάχιστο αριθμό προβλεπόμενων μαθημάτων, το φοιτητολόγιο που θα τυπώνεται (επειδή πλέον αυτό γίνεται αυτόματα με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών), η αναλυτική βαθμολογία θα εμφανίζει μόνο τα μαθήματα που, βάσει των παραμέτρων που του έχουν δοθεί, απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί ο φοιτητής αυτός σε πτυχιούχο.
Περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος.